DomovVsebinaVarnost v gorah

Varnost v gorah

PRED ODHODOM

Veliko nesreč v gorah se zgodi zaradi slabe pripravljenosti pohodnikov, zato si za priprave na vzpon vzemite dovolj časa (Ro Magazine 2012).

Podvig, ki ste mu kos

Preden se odpravite na pot, razmislite kakšnemu podvigu ste kos – izbirate lahko med lahkimi, srednje težkimi in zahtevnejšimi potmi. Za tiste z manj kondicije se kot začetno izbiro priporoča lažje poti – s takimi pohodi boste s časoma pridobili izkušnje in vzdržljivost za zahtevnejše poti (Wellneo.si).

Preden pričnete z kakršno koli fizično aktivnostjo, je dobro tudi, da najprej poiščete zdravnikovo mnenje. V primeru, da ste bili dalj časa neaktivni, vam lahko zdravnik predlaga tudi druge začetne načine rekreacije.

Obnašajte se kot želva – začnite počasi in svoj napor nadgrajujte postopoma (Ro Magazine 2012). Upoštevajte svojo psihofizično pripravljenost, znanje in izkušenost ter ne podcenjujte zahtevnosti pohodniških poti in ne precenjujte svojih sposobnosti (Bovec.si).

Držite se načrta:

V primeru zahtevnejšega pohoda si na dan vzemite vsaj 30 do 40 minut za treniranje, saj bo tako pohodništvo veliko lažje. Za tiste, ki se odpravljajo na daljši pohod je priporočljivo tudi, da pred odhodom več dni zapored hodijo na sprehod in si šele nato vzamejo dan za počitek.

Seznanite se z zahtevnejšimi potmi oziroma odseki na poteh (Bovec. si)

Seznanite se z posebnimi izrednimi opozorili (Bovec.si)

Seznanite se z vremensko napovedjo (Bovec.si)

Preden se odpravite od doma se dobro pozanimajte o vremenu in temu primerno tudi pripravite (Wellneo.si).

 Varnost_v_gorah

 Varnost_v_gorah_2

POHODNIŠKA OPREMA

Za podvige v gorah je potrebna ustrezna oprema in pripravljenost na vse (Wellneo.si). Ko se odpravljate v hribe vedno poskrbite, da imate s seboj vso potrebno opremo, ne glede na to kako težavna bo pot (Optimizacija 2013).

Primerna obutev:

Čevlji predstavljajo najpomembnejši člen varnega pohoda. Pri nakupu čevlje vedno preizkušajte z nogavicami enakimi ali podobnimi tistim, ki jih boste uporabljali na podvigu. Ne kupujte večjih čevljev, ki naj bi jih potrebovali zaradi debelejših nogavic, ampak izberite primerno številko, da se čevelj enakomerno prime vaše noge spredaj in s strani. S tem preprečite nastanek žuljev. Pozorni bodite na materiale in kvaliteto pohodniškega čevlja, ki se iz leta v leto izboljšuje. Nove čevlje najprej preizkusite na krajših pohodih, da se čevelj postopamo prilagodi vašemu stopalu ter predvsem omehča (Wellneo.si).

Čevlje glede na težavnost bremena lahko razdelimo v tri skupine (Wellneo.si):

  • Čevlji za lahke terene: so nižji, primernejši za suho vreme in odlikovani z lahkotnostjo ter zračnostjo. Prevladujejo zračni, lahki materiali. Primerni so za lažje, krajše izlete in za vsakodnevno uporabo v prostem času.
  • Čevlji za srednje zahtevne terene: so trše oblazinjeni in odpornejši na torzijske obremenitve. Za razliko od čevljev za lahke terene nogo bolj oprimejo in so odpornejši na vlago.
  • Čevlji za zahtevne terene: so višji- za dobro oporo gležnju in bolj toge oblike- za oporo noge na zahtevnih področjih. Profil podplata, ki je trše oblazinjen omogoča boljši oprijem s podlago ter boljšo toplotno izolacijo. Takšni čevlji potrebujejo membrano, ki diha in ne prepušča vlage.

Za rekreativne obiskovalce gora je dovolj en par čevljev, tisti bolj zahtevni, ki se velikokrat odpravljajo na težke ture, pa imajo tudi po več različnih parov, saj vsaka podlaga zahteva svojega (Optimizacija 2013).

Varnost_v_gorah_3

Varnost_v_gorah_7

Primerna obleka

Najbolj primerno je, da se oblečete po slojih in primerno letnemu času. S seboj je dobro da vzamete oboje – tople in debele materiale ter poletne in lahke obleke. Obleka naj bo odvisna od vremenskih razmer – pri tem si zapomnite, da se vreme v gorah lahko zelo hitro in nepričakovana spremeni. Izbirajte med koži prijaznimi materiali. Zelo pomemben člen pohodniške obleke predstavljajo tudi primerne nogavice, ki ne povzročajo znoja. Ne pozabiti tudi na dežno pregrinjalo in anorak (Wellneo.si).

Druga primerna oprema je še na primer:

Nahrbtnik, kompas (ali/in zemljevid ali/in GPS), pohodniške palice, mobilni telefon, baterijska oziroma čelna svetilka, primerna hrana in pijača (Wellneo.si), komplet prve pomoči (Ro Maazine, 2012), komplet za samovarovanje, čelado, kremo za zaščito pred sončnimi žarki, vrečka za smeti, v zimskih razmerah tudi dereze in cepin itd. (Bovec.si).

Varnost_v_gorah_4

Varnost_v_gorah_8

V DVOJE JE LEPŠE…IN VARNEJŠE

Priporočljivo je, da se v hribe ne odpravljate sami. Prav tako je dobro, da o tem obvestite svoje najbližje (Wellneo.si). Predvsem za bolj odročna območja je zaradi varnosti pomembno, da imate s seboj nekoga, ki mu zaupate in lahko sledi vašemu načrtu (Ro Magazine 2012).

Varnost_v_gorah_5

NAJEM PLANINSKEGA ALI GORSKEGA VODNIKA

Če se v visokogorje odpravljate prvič je najbolj modro, da najamete planinskega ali gorskega vodnika. V njegovem spremstvu je pohodništvo veliko bolj varno, kot če si ga pripravite sami. Izkušeni planinski ali gorski vodniki poznajo razmere in se znajo pravilno odločati v primeru če se zgodi kaj nepredvidljivega – za varno pohodništvo so namreč najbolj pomembne izkušnje (Optimizacija 2013).

Varnost_v_gorah_6

Literatura:

  • Optimizacija. 2013. Pohodništvo in varnost.
  • Ro Magazine. 2013. Osem nasvetov za varno in učinkovito pohodništvo.
  • Bovec.si. Navodila za varno pohodništvo.
  • Wellneo.si. Čas je za pohodništvo – nasveti za varen pohod.
Dneva ne moreš zadržati, lahko pa ga izkoristiš