Treking Dolomiti 2016

10. 8. 2016

V:Poročila

Deli na

Jeram Pohodnistvo

Skupina Brenta v Dolomitih je od slovenske meje oddaljena več kot (400km), vendar te ob prihodu očara s svojimi stolpi, iglami in pogledi na veliko jezer. Že prvi dan smo imeli kar nekaj zanimivih ur hoda. Z žičnico smo se odpravili na višino (2400m), potem nas je pot vodila po slikoviti poti polni balvanov do prve koče,  ki je dobro obiskana zaradi bližnje žičnice. Ponoči nas prebudi močno bliskanje in grmenje, močno deževje, ki se nadaljuje čez cel dan in pozno popoldne konča s sneženjem. Zaradi varnosti dan preživimo v koči.

Naslednji dan je prekrasen sončen dan. Čaka nas (1000m) spusta po zanimivi poti v dolino, potem pa 800 metrski vzpon čez prelaz. Pot je lepo speljana čez skale, travnike in mimo potočkov. Pred nami je vzpon na prelaz Passo del Clamer, ki je bil ponekod zavarovan tudi z jeklenico. To je bil najtežji del poti na trekingu in ga zaradi varnosti  nismo želeli opraviti v  dežju in snegu. S prelaza se spustimo na planino do planšarije Malga Spora, kjer tudi prespimo. Ker pa smo želeli nadoknaditi izgubljeni dan, smo se popoldne odpravili še po dolini Val dei Cavai na prelaz Sella del Montezna.

Zadnji dan imamo še lepši sončni dan. Pot pričnemo z vzponom na prelaz Passo della Gaiarda. Ker smo imeli dovolj časa in veliko volje do hoje, smo se s prelaza odpravili po brezpotju po skalno travnatem grebenu do vrha hriba, kjer je bil postavljen spomenik mamam padlih alpinistov. Od tam so bili čudoviti pogledi na vso okolico, z ene strani skalne gore, z druge bolj travnate in planine. Po drugi strani se odpravimo nazaj na pot, ki nas po dveh urah pripelje nazaj do žičnice. Tam se še enkrat ozremo naokrog na prelepe Dolomite.

Včasih nam tehnika zataji, zato se najlepše zahvaljujem udeleženki trekinga Nataši Cerar za posredovane slike.

Treking Dolomiti 2016
Dneva ne moreš zadržati, lahko pa ga izkoristiš