DomovSpletna trgovinaKako izbrati obutev?

Kako izbrati obutev?

Kako izbrati pohodno obutev?

Obutev za pohodništvo se razlikuje glede na zahtevnost tur, ki jih opravljamo. In toliko kot je različnih aktivnosti, je tudi različnih modelov čevljev na trgovskih policah in v naših omarah. Enotnega pravila za pravilno izbiro čevljev ni. Na splošno velja, da si moramo vzeti čas za izbiro modela in velikosti, saj je obutev zelo pomembna za varnost in dobro počutje v naravi. Čevlji nas morajo čuvati pred poškodbami, dati podporo in oporo (nogi in telesu), blažiti udarce in vsak vzpon ali sprehod narediti lepši, enostavnejši in lahkotnejši.

Nizki ali visoki?

Že pred obiskom prodajalne se odločimo, ali potrebujemo nizke ali visoke čevlje. Nizki pohodni čevlji so primerni predvsem za hojo po suhih, nezahtevnih terenih, če seveda nimamo težav z gležnji in smo izkušeni s hojo po različnih vrstah podlage. Hoja v nizkih čevljih je lahko bolj prijetna, lahkotnejša in lagodnejša. Če si lahko privoščite oboje, potem je najbolje kupiti oboje. Če ne želite ali ne morete kupiti nizkih in visokih pohodnih čevljev, potem predlagamo nakup visokih, saj so bolj primerni za večino pohodnikov in planincev. Res je, da so visoki čevlji nekoliko težji in okornejši, vendar pa je temu primerno boljša tudi opora in zaščita, predvsem v gležnju, ki je med hojo najbolj izpostavljen. Visoki čevlji so skoraj nujna oprema pri bolj zahtevnih terenih, v visokogorju, pri resnejšem pohodništvu ali gorništvu, kjer se soočamo z melišči, mokrim skalovjem ipd.

Navodila za izbiro prave velikosti:

Če niste povsem prepričani katera velikost obutve bi vam najbolj ustrezala, sledite naslednjim navodilom:

  • Na papir narišite ravno črto, ki je daljša od vašega stopala
  • Položite papir na ravno podlago. Stopite na črto, da bosta vaša peta in najdaljši prst poravnana s črto.
  • Označite na koncu najdaljšega prsta in pete.
  • Ponovite korake od 1-3 na drugi nogi..

Izmerite razdaljo med obema oznakama. Vzemite daljšo izmed obeh izmer (dolžina levega in desnega stopala se običajno nekoliko razlikujeta) in uporabite primerjalno tabelo za izbiro prave velikosti obuvala.

Izbira velikosti moški:   

Izbira velikosti ženske:

Izbira velikosti otroci:

Dneva ne moreš zadržati, lahko pa ga izkoristiš