DomovAktivnostiTrekingiTreking Omiš-Biokovo

Treking Omiš-Biokovo

logo

 

Tokrat bo treking potekal v osrčju Dalmacije. Torej ste lahko prepričani, da ne bo manjkalo lokalnih dobrot in posebnih presenečenj. Dalmacija nam namreč nudi, poleg sanjske obale, obilo sonca in morja, tudi neokrnjeno naravo, kulinarične dobrote in odlično vino. Vse skupaj je začinjeno s posebnim čarom lokalnega prebivalstva, saj s svojo dobrosrčnostjo, gostoljubnostjo in s svojimi tradicionalnimi pesmimi zagotovijo, da se boste v Dalmacijo vedno znova radi vračali. Odpravili se bomo  v Omiš in raziskali okoliško hribovje, Poljiško planino in gorski hrbet Biokovo.

PONUDBA TREKING OMIŠ – BIOKOVO

TERMIN: 09. 10. – 12. 10. 2019 (Ponudba)

Čarobni Omiš je majhno srednjedalmatinsko mestece in pristanišče, locirano med Splitom in Makarsko riviero. Nahaja se ob izlivu reke Cetine. V mestu so se skozi stoletja mešali različni gastronomski vplivi. Dobra vina, odlična riba in aromatično lokalno olivno olje so osnova mediteranske gastronomije, iz Poljiškega zaledja pa prihajajo delikatese, kot je poljiški soparnik ter dalmatinski pršut in jedi s pod peke. V Omišu je bila odprta prva dalmatinska konoba.

Razgiban gorski hrbet Biokovo se nahaja v osrednjem delu Dalmacije. Gorovje, na katerem kraljuje najvišji vrh Sv. Jure (1762 m), se strmo spušča proti Makarskemu primorju in zato nudi obiskovalcem poleg gorskih užitkov še prekrasne poglede na Makarsko riviero, otoke in prostrano morje. Od leta 1981 je območje Biokova razglašeno za narodni park.

Informacije o trekingu:

1. dan: 

(Omiš – Poljiška planina – Omiš)

Ob prihodu v mestece Omiš se bomo namestili v prelepih apartmajih v samem centru mesta. Po namestitvi se bomo odpravili na obhod Poljiške planine, ki se razprostira v smeri Omiš – Split. Ni visoka, ampak je neprecenljivo lepa tura, saj se planina razprostira med planino Mosor in jadransko obalo ter od toka reke Žrnovnice pri Stobreču vse do ustja reke Cetine pri Omišu. Poljiška planina je sestavljena iz treh grebenov, Perun, Vršina in Mošnica, najvišji del pa meri (594m) nadmorske višine. Razgled s Poljiške planine zajema pogled na morsko stran s srednjedalmatinskimi otoki, na Omiško Dinaro in Biokovo. Na zahodnem delu Poljiške planine se odpira pogled proti hribu Kozjak, proti Stobreču, Splitu, Kaštelim in Trogiru ter Žrnovnici. Poleg naravnih danosti pa nudi planina tudi številne kulturne danosti, saj so na njej posejane številne (zapuščene) stare dalmatinske vasice, ki so grajene v tradicionalnem slogu. Po sestopu v mesto sledi večerja in nočitev.

biokovo-1

biokovo-2

2. dan: 

(Reka Cetina – Omiš – Omiška Dinara – Omiš)

Po zajtrku nas čaka rafting po reki Cetini. Cetina je ena največjih hrvaških primorskih rek. Teče v bližini nekaterih večjih mest, kot so Vrlika, Sinj, Trilj, Blato, Zadvarje in Omiš, kjer se tudi izliva v morje. Izvira v mestu Vrela Cetine na nadmorski višini (385m). Reka ima številne izvire, največji je Glavaševo jezero (vrelo Glavaš), ki je globoko več kot (100m). Struga reke je skozi leta izoblikovala dih jemajoče oblike, ki navdušijo še tako zahtevnega obiskovalca. V zadnjem desetletju postaja vedno bolj priljubljena za ljubitelje raftinga, kanyoninga in kanuinga.
Po povratku v Omiš sledi kosilo, nato pa odhod na divjo, prelepo Omiško Dinaro, katere najvišji vrh, Kula, dosega (864 m). Gorovje se razteza od Omiša do gorskega prelaza Dubci in je naravni podaljšek Poljiške planine, od katere jo je reka Cetina ločila v davni preteklosti. Severni in severozahodni del gore sta strma in ograjena s kanjonom reke Cetine, medtem ko se južni in jugozahodni del postopoma spuščata do morja in se navezujeta z Biokovim na prelazu Dubci pri Vruji. Zelo malo je takšnih krajev, ki nudijo obenem toliko lepote, izzivov in kotičkov, ki jih je treba obiskati in raziskati. Omiška Dinara združuje gorovje, morje in reke, kombinacijo skalovja, borovega gozda, očarljivih razgledov in bogato kulturno dediščino. Narava je bila tukaj nepopisno kreativna, piko na i pa doda še pestra zgodovina.  Po sestopu sledi večerja in nočitev.

biokovo-3

biokovo-5

3. dan:

(Omiš – Makarska – Vošac – Sv. Jure – Lokva)

Po zajtrku bomo zapustili Omiš in odšli proti Makarski, od koder bomo občudovali prostrane  razglede, nato pa se bomo s kombijem odpeljali do narodnega parka Biokovo. Tura je zelo zahtevna, zato od nas pričakuje dobro kondicijsko pripravljenost. Naš prvi cilj je Vošac, (1422 m) visok vrh, s katerega se nam bo odprl prekrasen razgled na Makarsko riviero, morje in okoliške otoke Brač, Hvar in Korčulo. Vošac je precej obiskan vrh, saj mimo njega peljeta dve glavni poti iz Makarske na Sv. Jure, poleg tega pa je blizu glavne ceste, zato ga pohodniki pogosto izberejo za svoj cilj. Vošac je ena najlepših biokovskih razglednih točk, saj se nahaja na samem primorskem robu. Na vrhu hriba je kamniti planinski dom, zgrajen v času Druge svetovne vojne. Ko se bomo naužili prekrasnih razgledov, bomo pot nadaljevali proti najvišjem vrhu Biokova, Sv. Juretu, ki je s svojimi (1762 m) nadmorske višine drugi najvišji vrh na Hrvaškem. Na vrhu se nahaja slikovita kapelica Sv. Jure, v bližini pa oddajnik za telekomunikacijsko in televizijsko omrežje. Pot bomo nadaljevali do planinskega bivaka na Lokvi (1467 m), kjer bomo prenočili.

biokovo-9

biokovo-4

4. dan: 

(Sv. Ilija – Šćirovac)

Po zajtrku se bomo odpravili proti Sv. Iliji (1642 m), ki se razteza severozahodno od središča Biokova. Čeprav je ta greben nekoliko nižji, pa po slikovitosti svojih sten in obširnosti razgleda ne zaostaja niti malo za skupino Sv. Jureta. Razgled je pravzaprav še bolj slikovit, saj je greben Biokovo na tem predelu najtanjši, tako da se odpirajo pogledi tako na severno kot na južno stran. Pogled sega na primorsko stran ter na celoten srednji masiv Biokova od Sv. Jureta, Velikega Šibenika, pa do Šćirovca in Bukovca na zahodnem delu hribovja. Na vrhu se nahaja kapelica Sv. Ilije, ki velja za enega najlepših in najizvirnejših sakralnih objektov na Biokovu.
Povzpeli se bomo še na Šćirovac (1619 m), ki je eden najvišjih in najlepših vrhov Biokova. Šćirovac je glomazna gora strmih pobočij, od koder lahko občudujemo gorski hrbet Biokovo z najvišjimi vrhovi, Makarsko riviero in otoke. Imenujejo ga tudi Miletnjak. Sledi sestop do Makarske in odhod proti domu.

biokovo-6

biokovo-7

Treking ni posebno zahteven, potrebujete običajno gorniško opremo in dobro kondicijsko pripravljenost.

Cena: 390€ (4 dni)

Vključeno

Ni vključeno

Celotna organizacija trekinga Osebna oprema
Prevoz v Makarsko in nazaj Hrana in pijača (čez dan)
3 x nočitev (zajtrk + večerja) Ogledi plačljivih znamenitosti
Vstopnina rafting Cetina  Spominki

Dodatne možnosti:

Zavarovanje riziko odpovedi, zavarovanje z mednarodno asistenco v tujini

Na treking vzamem 7 ljudi. Najmanjše število oseb, ki jih vzamem na treking so 4. V kolikor so štiri osebe je doplačilo 70€. Potek trekinga se bo prilagajal na željo in sposobnost udeležencev.

Vsak udeleženec bo ob prijavi prejel opis poti, seznam potrebne opreme.

Prijave:

Matej Jeram 041 479 274 ali info@jerpoh.com

Rezervacije se sprejema do konca Septembra 2019!

(ob potrditvi prijave se plača 150€ akontacije)

Dneva ne moreš zadržati, lahko pa ga izkoristiš