DomovAktivnostiTrekingiTreking Korzika

Treking Korzika

logo

 

Korzika, znana tudi kot »kraljica mediteranskih otokov«, se nahaja zahodno od Apeninskega polotoka in je po velikosti četrti največji otok v Sredozemskem morju. Upravno je del celinske Francije, čeprav jo od nje loči Ligursko morje. Korzika je razdeljena na dva departmaja: Corse-du-Sud, ki ima sedež v Ajacciu ter Haute-Corse s sedežem v Bastiji. Na zahodnem delu otoka se nahaja narodni park (Parc Naturel Régional de Corse), v katerem se nahajajo številne redke rastline in živali. Park je bil ustanovljen leta 1972 in obsega zaliv Porto, naravni rezervat Scandola, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine ter nekaj otoškega visokogorja.

PONUDBA TREKING KORZIKA

Pešpot GR20 (“Grand Randonnee 20”) je ena izmed najbolj znanih pešpoti na svetu. Dolga je 180 km in se razteza od SZ proti JV otoka. V tem času  premagate približno 10.000 m višinske razlike. Veliko je vzponov, tudi spustov, nekaj pa je tudi ravninski predelov.

TERMIN: 01. 09. – 12. 09. 2020

Korzika_03

Korzika_07

Informacije o trekingu:

1. dan:

(Ljubljana – Livorno – Bastia – Calvi)

V zgodnjih jutranjih urah se bomo z organiziranim prevozom odpravili na prijetno pot do italijanskega mesta Livorno, kjer se bomo vkrcali na lokalni trajekt. Čaka nas miroljubna plovba, kjer se bomo lahko ob okusnem italijanskem kapučinu v ležalnikih prijetno sprostili in odpočili. Odpluli bomo do znamenitega starega pristanišča, drugega največjega mesta Korzike, Bastie. Pot po otoku, ki nas bo navdušila že iz morja, bomo nadaljevali proti Calvi. Prenočili bomo v kampu Dolce Vita. Naslednji dan jo bomo »ucvrli« dogodivščinam naproti.

2. dan:

(Calvi – Refuge d’Ortu di u Piobbu)

Po zajtrku se bomo v zgodnjih jutranjih urah iz Calvija odpeljali proti Calenzani in pot nadaljevali proti Ortu di u Piobbu. Čeprav bo pot, ki bo potekala po terasasti dolini, zaradi dolžine in precejšne višinske razlike (cca. 1295m) naporna, nas bo čudovita neokrnjena narava ter pogled na vasice pod nami in morje popolnoma navdušil.

Korzika_09

Korzika_10

3. dan:

(Refuge d’Ortu di u Piobbu – Refuge de Carrozzu)

Pot bomo pričeli z lažjim vzponom skozi borove gozdičke. Strmejši vzpon nas bo vodil preko prelaza Boccea di Pisciaghia (1940m), preko katerega se bomo podali v samo osrčje otoka, kjer se nam bo razkrila prava narava poti GR 20. Hodili bomo po strmih skalnatih poteh, ki nas bodo po nekaj vzponih in spustih pripeljale do koče Carrozza. Pogled nazaj na prehojeno pot bo spektakularen. Koča je ujeta med kamnite stene, njena zahodna stran pa nas bo očarala s čudovitim  pogledom na dolino ter sočni zahod. Sledila bo nočitev.

Korzika_12

Korzika_17

4. dan:

(Refuge de Carrozzu – Haut Asco)

Pot bomo nadaljevali preko 31m dolgem mostu Le passerelle de Spassimata, kjer se bomo predali prijetnim osvežitvam reke Spassimata, ki teče pod njim. Pot nas bo, mimo jezera Lac de la Muvrella, ki se nahaja na višini 1860m, vodila vse do višine 2010m, kjer nas bo navdušil pogled na dolino Asco. Sledil bo spust na 1422m, do koče Asco Stagnu, kjer bomo prenočili.

Korzika_18

Korzika_21

5. dan:

(Haut Asco – Bergeries du Ballone)

Odpravili se bomo po zelo znani poti, imenovani Cirque of Solitude (krnica samote), ki se začne v 2183m visoki Bocci Tumasginesci, konča pa v 2218m visoki Bocci Minuti. Plezanje v Cirque of Solitude, ki je strma, ozka, a zavarovana globel, v katero se bomo delno ob verigah spustili kakšnih 200m, je za mnoge najlepši del poti GR20. Sledila bo nočitev v Bergeries du Ballone, ki se nahaja na višini 1440m.

Korzika_27

Korzika_28

6. dan:

(Bergeries du Ballone – Castel di Vergio)

Po nočitvi v Bergeries du Ballone, se bomo skozi gozd in preko številnih potokov odpravili do 1960m visoke Bocce Foggaile, od tam pa ubrali bližnjico do doline, imenovane Valle de Golo, po kateri teče reka Golo, ki je polna mamljivih naravnih bazenov. Pot nas bo vodila do smučišča Castel de Vergiu kjer bomo prenočili v hotelu.

Korzika_44

Korzika_49

7. dan:

(Castel di Vergio – Refuge de Magnanu)

Iz Castel de Vergia nas bo pot vodila mimo čudovitega, a ekološko zelo občutljivega jezera Lac de Nino s t.i. »pozzines« – majhnimi bazenčki z vodo, ki jih povezujejo številni potoki. Nahaja se na višini 1743m, ob njem pa se pasejo konji. Sledila bo pot do prijetnega zatočišča Mangana.

Korzika_51

Korzika_50

8. dan:

(Refuge de Manganu – Refuge de Pietra Piana)

Iz Mangana bomo nadaljevali po poti, ki ponuja pogled na čudovita jezera pod nami. Dan bomo zaključili pri majhni prijetni koči Pietra Piana, ki s čudovitim razgledom leži na višini 1842m. Na poti do koče Pietra Piana bomo dosegli najvišjo točko poti (2225m) ter imeli čudovit razgled nad celotnim otokom in vse do morja.

Korzika_54

Korzika_62

9. dan:

(Refuge de Pietra Piana – Refuge de L’Onda)

Iz koče Pietra Piana se bomo odpravili do koče L’Onda na višini 1430 m. Odpravili se bomo po poti skozi dolino. Čaka nas ne preveč zahteven dan, brez večjih vzponov.

Korzika_67

Korzika_68

10. dan:

(Refuge de L’Onda – Vizzavona – Corte)

V Vizzavoni bomo ujeli popoldanski vlak, ki vozi na relaciji Ajaccio – Bastia ter se odpeljali do starega univerzitetnega mesteca Corte, ki slovi po znameniti utrdbi Citadella, muzeju Musee de la Corse in cerkvi Marijinega oznanjenja. Prenočili bomo v hotelu ali apartmaju.

Korzika_59

Korzika_56

11. dan:

(Corte)

Pred odhodom domov nas čaka prost dan v mestu Corte, ki je namenjen počitku, nakupovanju in ogledu mesta.

Korzika_73 

Korzika_76

12. dan:

(Corte – Bastia – Livorno – Ljubljana)

Odpeljali se bomo do pristanišča Bastie. Čaka nas pot domov.

Pot nas bo vodila večinoma po markiranih poteh. Treking spada med tiste aktivnosti, ki zahtevajo večji napor: tudi od pet do osem ur srednje hitre hoje po razgibanem terenu z zmerno in večjo višinsko razliko. Potrebujete običajno gorniško opremo in zelo dobro kondicijsko pripravljenost.

Cena: 970€ (12 dni)

Vključeno

Ni vključeno

Celotna organizacija trekinga Osebna oprema
Prevoz na Korziko in nazaj Hrana in pijača (celoten treking)
Prevozi z vlakom Ogledi plačljivih znamenitosti
Prevozi s trajektom Spominki
Parkirnine Nočitev v hotelu Castel di Vergio
Nočitev v kampu Dolce Vita v Calviju  
Nočitev v hotelu v mestu Corte  
Ostale nočitve na trekingu v šotoru  

Dodatne možnosti:

Ogledi:

  • mesto Ajaccio (doplačilo za prevoz)
  • naravno okno Troe de la Bombe (doplačilo za prevoz)
  • naravni rezervat želv – Park Cupulatta v kraju Vero (doplačilo za prevoz in vstopnino)

Vzpon na najvišji vrh Korzike – Monte Cinto (2710m)

Zavarovanje rizika odpovedi, zavarovanje z mednarodno asistenco v tujini

Na treking vzamem 7 ljudi. Najmanjše število oseb, ki jih vzamem na treking so 4. Potek trekinga se bo prilagajal na željo in sposobnost udeležencev.

Vsak udeleženec bo ob prijavi prejel opis poti, seznam potrebne opreme.

Prijave:

Matej Jeram 041 479 274 ali info@jerpoh.com

Rezervacije se sprejema do konca Julija 2020 (potrebna rezervacija trajekta)!

(ob potrditvi prijave se plača 400€ akontacije)

Več si lahko ogledate:

Dneva ne moreš zadržati, lahko pa ga izkoristiš