DomovAktivnostiCerkljansko hribovje

Cerkljansko hribovje

Namig za obisk Cerkljanskega hribovja!

POREZEN (1630m)

Porezen (1630m) je najvišji vrh Cerkljanskega hribovja z lepim razgledom na okoliško hribe. Pobočja na južni in zahodni strani so bogata z gorskim cvetjem, medtem ko so severna in vzhodna pobočja porastla z gozdovi. Na vrhu so ostanki labirinta podzemnih rovov, ki povezujejo utrdbe na severni in vzhodni strani Porezna. Utrdbe so bile del italijanskega sistema utrdb z imenom Alpski zid (Vallo Alpino), ki so jih zgradili Italijani pred 2. svetovno vojno na mejnem področju s Kraljevino Jugoslavijo.

Opis:

Iz glavnega trga v Cerknem bomo krenili proti vasi Labinje. Tik ob poti bomo šli mimo spomenika padlim v partizanski šoli leta 1944. Ob spomeniku se bomo ustavili in si pogledali celo Cerkljansko kotlino. Pot bomo nadaljevali do ruševine stare rudarske cerkve iz srednjega veka. Po kratkem počitku se bomo odpravili skozi vas Labinje,kjer nas vabi lep pogled na okoliške hribe Črni vrh, Kladje, Kojca itd.. Čez travnike in gozdove se bomo povzpeli do tako imenovanega kraja Labinjske Lehe. Od tu naprej pa nas čaka vzpon do Medrce in naprej po grebenu na vrh Porezna. Na vrhu je postavljen spomenik padlim med 2.svetovno vojno. Tik pod vrhom nas čaka prijetna koča PD Cerkno, kjer nas bodo pogostili s prijetno domačo hrano.V popoldanskih urah se bomo odpravili naprej proti Medrcam in po lažji poti v vas Poče, ki se nahaja tik pod Poreznom. Tu nas bo čakal kombi, ki nas bo odpeljal nazaj v Cerkno.

Težavnost:

Nezahtevna pot, (cca 7 ur)

Prijave:

Matej Jeram 041 479 274 ali info@jerpoh.com


KOJCA (1303m)

Cerkljansko hribovje je nekoliko odmaknjeno od pogosto obiskovanih gora Slovenije. Kojca je ena pomembnejših gora na tem področju. Stoji južno od Porezna, od koder jo tudi najlepše vidimo. Opazimo jo tudi z vrhov Spodnjih Bohinjskih gora. Z njenega vrha je lep razgled na Cerkljansko in na gore od Črne prsti do Krna.

Opis:

Iz Cerknega se bomo odpeljali v Zakojco. Pri turistični kmetiji Pr Flandru se bomo po cesti odpravili do prevala Vrh Ravni. Med potjo si bomo ogledovali lepo urejene kmetije, razgled na bližnje in daljne vrhove. Na Vrh Ravni nas bo pot vodila po kolovozu in počasi na strmo pot mimo potočka do prijetnega počivališča Lipje, kjer si bomo naredili krajši počitek. Od tu naprej bomo prečili strma pobočja in se povzpeli skozi gozd na travnata pobočja. Do vrha se bomo sprehodili po lepi razgledni poti. Z vrha Kojce se bomo odpravili po enaki poti nazaj a le do križišča, ki nas bo usmerila v vas Zakojca. V vasi Zakojca bomo imeli pogostitev z domačo hrano. V popoldanskem času se nam bo pridružil turistični vodnik in nas odpeljal na ogled Bevkove domačije. Po ogledu se bomo odpeljali nazaj v Cerkno.

Težavnost:

Nezahtevna pot, (cca 4 ure)

Prijave:

Matej Jeram 041 479 274 ali info@jerpoh.com


KOPA (1360m)

Kopa je nekoliko manj znan vrh,ki se nahaja v vasi Gorenji Novaki. S svojo mogočnostjo se vidi že daleč naokoli v kolikor se podajamo na bližnje vrhove okrog nje ali pa se odločimo za raziskovanje Novakov, ki so za vsakega pohodnika precej zanimive.

Opis:

Iz glavnega trga v Cerknem bomo krenili proti vasi Labinje. Tik ob poti bomo šli mimo spomenika padlim v partizanski šoli leta 1944. Ob spomeniku se bomo ustavili in si pogledali celo cerkljansko kotlino. Pot bomo nadaljevali do ruševine stare rudarske cerkve iz srednjega veka. Po kratkem počitku se bomo odpravili skozi vas Labinje, kjer nas vabi lep pogled na okoliške hribe Črni vrh, Kladje, Kojca itd.. Čez travnike in gozdove se bomo povzpeli do tako imenovanega kraja Labinjske Lehe in nato do Medrce. Povzpeli se bomo na Kopo. Sledi daljši počitek in nadaljevali proti križišču, ki loči primorsko od gorenjske. Odpravili se bomo naprej mimo malega Njivča do Parizanske bolnice Franja. Tu nas bo čakal turistični vodnik in nas odpeljal na ogled bolnišnice. Po ogledu se bomo odpravili po poti naprej, katero so uporabljali med 2.svetovno vojno za prenos ranjencev v bolnišnico. Prispeli bomo do gostišča Gačnik, kjer nam bodo pripravili domačo hrano. Nato se bomo odpeljali nazaj v Cerkno.

Težavnost:

Nezahtevna pot, (cca 9 ur)

Prijave:

Matej Jeram 041 479 274 ali info@jerpoh.com


ŠKOFJE (974m) in BEVKOV VRH (1051m)

Škofje so (973m) visok vrh, ki se nahaja nad vasmi Čeplez, Planina pri Cerknem in Podpleče. Sam vrh, na katerem stoji manjši betonski steber, je sicer poraščen z gozdom, se nam pa s travnatega slemena malo pod vrhom, odpira lep razgled na Porezen, Kojco, del Spodnjih Bohinjskih gora in vrhove Škofjeloškega in Cerkljanskega hribovja.

Opis:

Iz glavnega trga se bomo mimo cerkve Sv.Ana odpravili proti vasi Planina. Planina je edina Cerkljanska vas, katere se ime v teku stoletij ni spreminjalo. Skozi vas bomo očudovali hiše in lepo obdelana travnate površine saj se ljudje tukaj ukvarjajo predvsem z kmetijstvom, lesno in kovinarsko industrijo ter kmečkim turizmom. Prispeli bomo na Vrhulce in se po grebenu odpravili proti vrhu Škofje. Na vrhu nas čaka betonski steber zraven pa prelep razgled na Porezen, Blegoš, Lajše ter na posamezne kmetije proti Ermanovcu. Odpravili se bomo proti prelazu Kladje. Ob poti bomo šli mimo kamnite mize z vklesano letnico 1797 kar pomeni prvi prihod francoske vojske na naše ozemlje. Kmalu bomo prišli do prelaza, kjer bomo pot nadaljevali naprej proti Bevkovemu vrhu. Pot poteka večinoma po travniku. Prispeli bomo do kmetije Ravan in se povzpeli na Bevkov vrh, ki nam nudi prečudovite razglede na julijske alpe. Vrnili se bomo nazaj na kmetijo Ravan, kjer izdelujejo odlične mlečne izdelke. Odpeljali se bomo nazaj proti Cerknemu, ustavili se bomo na turistični kmetiji Grapar, kjer nas bodo pogostili z domačo hrano.

Težavnost:

Nezahtevna pot, (cca 5 ur)

Prijave:

Matej Jeram 041 479 274 ali info@jerpoh.com


LAJŠE (882m)

Veliki vrh je skoraj (900m) visoka vzpetina, ki se dviga južno od Cerknega. Z vrha, na katerem je nekaj televizijskih in radijskih oddajnikov, ki pokrivajo Cerkljansko kotlino in okoliške vasi, se nam odpre lep razgled na Porezen in Škofje, na druge strani pa razgled ovira grmičevje in gozd.

Opis:

Iz glavnega trga v Cerknem se bomo odpeljali na Želin. Odpravili se bomo proti vrhu Straža in si ob poti ogledali cerkev sv.Pavla. Po ogledu se bomo skozi gozd odpravili do potoka Zaganjalka. Gre za zanimiv kraški pojav, za katerega je značilno spreminjanje pretoka vode. Ob običajnem pretoku traja sedem minut, preden voda skoraj presahne in ponovno pride iz globine. Odpravili se bomo nazaj do kolovozne poti in se po njej povzpeli na Lajše ali kot ga domačini imenujejo Veliki Vrh. Na njem si bomo ogledali spomenik padlim med drugo svetovno vojno, kapelico padlim ter strelišče, ki ga uporablja območno združenje veteranov za slovenijo. Lajše slovi tudi po šmarnicah, ki jo lahko uprabljamo za zdravljenje srca, vendar ga mora predpisati zdravnik. Odpravili se bomo proti Kladju kjer poteka meja med primorsko in gorenjsko. Odpeljali se bomo na turistično kmetijo Grapar, kjer nam bodo postregli s domačo hrano. Po ogledu kmetije se bomo odpeljali nazaj v Cerkno.

Težavnost:

Nezahtevna pot, (cca 4 ure)

Prijave:

Matej Jeram 041 479 274 ali info@jerpoh.com


ŠEBRELJE (693m) in JAGRŠČE (658m)

Naselje Šebrelje leži na Šebreljski planoti nad ostrim zavojem reke Idrijce. Večji del naselja se razprostira od cerkvice sv. Ivana na severu  do sv. Jurija na jugu in se deli na Dolenjo vas, Srednjo vas in Gorenjo vas. Območje je bilo poseljeno že v času würmske ledene dobe, kar pričajo arheološke najdbe v Divjih babah v bližini, pod sv. Ivanom. Območje je priljubljena točka za kolesarske izlete, znana je kulinarična posebnost šebreljski želodec, ki ima tudi priznano geografsko oznako. Naselje Jagršče leži na slemenu med dolinama potokov Otuške in Sevnice. Značilnost naselja je cerkev sv. Uršule. Naselje je imelo leta 1907 osnovno šolo, ki je bila leta 1969 ukinjena.

Opis:

Iz glavnega trga v Cerknem se bomo odpeljali v vas Reka,ki se nahaja med Idrijo in Tolminom in nadaljevali pot proti cerkvi sv.Ivana, katera se nahaja na Šebreljski planoti. Med pohodom nas bo pričakal turistični vodnik, ki nam bo pokazal arheološki park Divje babe, ki spadajo pod prve jame v kateri so dobili neandertalčevo piščal. Pot nas bo vodila naprej v vas Šebrelje, kjer boste lahko poizkusili tako imenovan Šebreljski želodec, ki slovi kot specialiteta na tem področju. Pot nas bo vodila skozi celotno vas in se nato spustila v Sevnico mimo kmetije Kašper. Sprehajali se bomo večinoma po gozdu in lepo obdelanih travnikih.Tik pred vasjo Jagršče nas čaka vzpon.V vasi Jagršče si bomo ogledali cerkev sv.Uršula.Po končanem obisku se bomo odpeljali na turistično kmetijo Želinc, kjer nam bodo postregli z domačo hrano. Nato se bomo odpeljali nazaj v Cerkno.

Težavnost:

Nezahtevna pot, (cca 4 ure)

Prijave:

Matej Jeram 041 479 274 ali info@jerpoh.com


ZAKOJŠKA GRAPA

Pot iz Zakojce skozi Zakojško grapo je neoznačena in neoskrbovana gozdna pot, ki zajema polno naravnih vrednot, kot so slapovi, mlin, leseni rezervoar za vodo… Ob poti so številne hribovske kmetije v propadanju.

Opis:

Iz glavnega trga se bomo odpeljali v vas Zakojca. Pot bomo nadaljevali proti Zakojški grapi, kjer si bomo med potjo lahko ogledovali slapove in kmetije, ki so v propadanju. Hodili bomo po neoznačenih in neoskrbovanih poteh, kjer boste začutili nedotaknjeno naravo. Odpravili se bomo naprej proti planini Otavnik. Naredili bomo daljši počitek, si ogledovali najvišje vrhove Cerljanskega hribovja, v pastirski koči nas bo pričakal pastir in nam pokazal, kakšno je bivanje na planini v času pastirske sezone. Odpravili se bomo naprej proti prevalu vrh Ravni in nato nazaj v vas Zakojca, kjer nas bodo pri turistični kmetiji Pr Flandru pogostili z domačo kmečko hrano. Skupaj s turističnim vodnikom si bomo ogledali Bevkovo domačijo. Po ogledu se bomo odpeljali nazaj v Cerkno.

Težavnost:

Zahtevna pot, (cca 8 ur)

Prijave:

Matej Jeram 041 479 274 ali info@jerpoh.com


3 DNEVNA PUSTOLOVŠČINA PO CERKLJANSKEM HRIBOVJU

Cerkljansko, tudi Cerkljansko hribovje, je slovenska geografska regija, ki se nahaja v okolici reke Idrijce. Uvrščamo ga v skupino predalpskih hribovij, na vzhodu in severu meji na Škofjeloško hribovje, na severozahodu na Baško grapo, južno pa prehaja v Idrijsko hribovje in Šentviško goro. Najvišji vrh Cerkljanskega hribovja je Porezen (1630 mnm).

Opis:

1.dan:

Iz glavnega trga v Cerknem se bomo podali proti Črnemu vrhu, na katerem se v zimskem času nahaja smučišče. Sprehodili se bomo skozi vas Labinje, nato do Dolenjih Novakov, kjer nas bo čakal turistični vodnik in nas peljal na ogled Bolnice Franja. Po ogledu bomo krenili proti Gorenjim Novakom na Črni vrh, kjer nas čaka večerja in nočitev v apartmaju Hotela Cerkno. (cca 8 ur)

2.dan:

Iz Črnega vrha bomo krenili proti Poreznu. Sprehodili se bomo mimo razpotja do Kopa (1360)m visokega hriba in nato mimo pastirske koče do vrha Porezna. Po daljšem počitku se bomo odpravili proti vasi Zakojca. Tu nas bo čakal turistični vodnik, ki nas bo popeljal na ogled Bevkove domačije. Po ogledu nas čaka večerja in nočitev v turistični kmetiji pr Flandru. (cca 7 ur)

3.dan:

Iz Zakojce se bomo podali na vrh Kojca (1303)m in nato proti vrhu Rodne(698)m. Spustili se bomo do vasi Reka in se odpravili proti vhodu v Divje Babe. Tu nas bo čakal turistični vodnik, ki nas bo popeljal skozi arheološki park, v katerem so našli neandertalčevo piščal. Po ogledu se bomo odpravili nazaj proti izhodišču Reka in se odpeljali do turistične kmetije pr Želincu, kjer nam bodo pripravili domačo hrano. Nato se bomo odpeljali nazaj na glavni trg v Cerkno. (cca 6 ur)

Težavnost:

Nezahtevna pot

Prijave:

Matej Jeram 041 479 274 ali info@jerpoh.com

Dneva ne moreš zadržati, lahko pa ga izkoristiš